Hivo.fi - Läpinäkyvää sähköä - Sähköurakoinnin kumppani
Hivo yrittäjät

5 vinkkiä sähköauton akun eliniän pidentämiseen

Akun hinta, toimintasäde, elinikä ja lataus

Sähköautoilun yksi suuri puheenaihe on toimintasäde. Akkujen kehittyessä ja moottoreiden energiatehokkuuden parantuessa, toimintasäde kasvaa. On kuitenkin vielä tehtävää ennen kuin voidaan sanoa, että sitä ei tarvitsisi miettiä sähköautoa ostettaessa.

Akku on yksinään sähköautojen kallein osa ja siksi siitä onkin tärkeää huolehtia ja pyrkiä pidentämään akun elinikää. Vaikka akku menettää kapasiteettiaan ajan myötä, on olemassa helppoja keinoja hidastaa heikkenemistä ja säilyttää sen kapasiteettia mahdollisimman pitkään.

1. Lataa akku vain osittain

Akun kapasiteetin säilyttämiseksi on suositeltavaa olla lataamatta akkua aina täyteen. Kun akku on ladattu täyteen, sen jännite myöskin kasvaa. Korkea jännite sekä lämpötila vaikuttavat negatiivisesti akun elinikään. Tämä on syy miksi päivittäistä ajoa varten suositellaan akun lataamista vain noin 75%. Tämä riittää varmasti useimmille päivittäiseen tarpeeseen. Jos tarvitset enemmän toimintasädettä, voit ladata akun täyteen ennen ajoa. Sitä ei kuitenkaan suositella tehtävän joka latauskerta.

Pidempiä ajanjaksoja, jolloin sähköautoa ei käytetä suositellaan akun lataamista noin 30%. Tällöin akun jännite ei vaikuta kapasiteetin heikkenemiseen yhtä merkittävästi. Poikkeus kuitenkin on kovat pakkaset, jolloin akussa kannattaa säilyttää 70% – 90%, ettei akku pääse tyhjentymään kokonaan.

Yleisesti On hyvä tietää, että täysi akun varaus pienentää sen huippukapasiteettia merkittävästi enemmän kuin osittain ladattu akku. Useat automerkit eivät edes anna akun latautua ”täyteen” vaan jättävät muutaman kWh käyttämättä, jotta akku ei vaurioidu. Osa kuitenkin antaa käyttäjälle mahdollisuuden itse päättää haluaako ladata akun täyteen vai osittain. Näin tekee esimerkiksi Tesla.

2. Kylmyys ei vaikuta negatiivisesti akun kapasiteettiin

Virheellinen käsitys on, että kylmyys vaikuttaisi negatiivisesti akun kapasiteettiin. Toki useiden kymmenien asteen pakkaset voivatkin vaurioittaa akkua, jos varaus laskee liian alhaiseksi. Lähes kaikissa sähköautoissa on kuitenkin aktiivinen akun lämmitys, joka pitää huolta akusta kovilla pakkasillakin.

Totuus on kuitenkin se, että kylmyys (-5°C – 5°C) hidastaa kemiallista reaktiota akun sisällä ja näin ollen pidentää akun elinikää. Kylmässä säässä akun varaus on hyvä olla 70% – 90%, koska akun sisällä ei tapahdu reaktiota. Tämä selittää myös sen, miksi kylmä akku tuottaa hitaammin energiaa, eikä sitä voi ladata yhtä nopeasti kuin lämmintä akkua. Kyseessä on sama reaktio, miksi puhelin voi sammua kylmällä säällä.

3. Hyödynnä kotilatausasemaa

Jos sinulla on kotilatausasema, on suositeltavaa ladata auto aina, kun se on mahdollista. Useat lyhyet latauskerrat, esimerkiksi lataaminen 50% -> 75%, kuluttavat akkua huomattavasti vähemmän kuin lataaminen ns. tyhjästä täyteen 10% -> 75%. Kotilatausaseman hyödyntäminen mahdollistaa akun lataamisen helposti ja säännöllisesti, mikä auttaa pidentämään akun elinikää ja arvoa.

4. Vältä äärimmäisiä lämpötiloja

Akun eliniän kannalta on tärkeää välttää äärimmäisiä lämpötiloja. Korkea lämpötila nopeuttaa akun heikkenemistä ja lyhentää sen käyttöikää. Vastaavasti erittäin alhaiset lämpötilat voivat vaikuttaa akun suorituskykyyn. Pyri siis säilyttämään auto mahdollisuuksien mukaan sopivassa lämpötilassa, jotta akun elinikä säilyy mahdollisimman pitkänä.

Suomessa on täysin mahdotonta välttyä suurilta lämpötilaeroilta. Jos kuitenkin omistat autotallin, niin autoa kannattaa säilyttää siellä. Tärkeintä on kuitenkin olla jättämättä autoa pitkäksi aikaa ajamatta tai kuumuuteen. Akkua ei kannata myöskään jättää alhaisella varauksella kylmyyteen.

5. Seuraa akun kuntoa ja latausta

On tärkeää seurata sähköauton akun kuntoa ja latausta säännöllisesti. Useimmissa sähköautoissa on käytössä akun hallintajärjestelmä, joka näyttää akun varaustilan ja antaa arvion akun jäljellä olevasta kapasiteetista. Tämä auttaa sinua suunnittelemaan latauksesi paremmin ja pitämään akun mahdollisimman hyvässä kunnossa.

Hyödyntämällä kotilatausasemaa, välttämällä äärimmäisiä lämpötiloja sekä akun lataamista täyteen joka kerta, voit pidentää sähköauton akun elinikää merkittävästi. Näillä vinkeillä voit varmistaa, että sähköautosi akku säilyy tehokkaana ja toimintasäde mahdollisimman hyvänä pitkään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *