Auto, joka muistuttaa BMW 530e hybridiä, ajaa Helsingin keskustassa, Suomessa. Auto liikkuu vilkkaiden katujen läpi, joiden taustalla on Helsingin keskustalle tyypillisiä maamerkkejä, rakennuksia ja elementtejä. Näkyvillä on raitiovaunuja, katukylttejä, jalankulkijoita ja urbaania arkkitehtuuria, jotka luovat vilkkaan päivän tunnelman Helsingin keskustassa.

2024 latausasema vertailu: Asennus ja Usein Kysytyt Kysymykset

Johdanto

Sähköautot ovat yhä suositumpia sekä Suomessa että ympäri maailmaa. Tämä johtuu niiden ympäristöystävällisyydestä, alhaisemmista käyttökustannuksista ja teknologian kehittymisestä, joka on tehnyt sähköautoista entistä käytännöllisempiä ja luotettavampia. Vuonna 2023 sähköautojen myynti kasvoi merkittävästi, ja yhä useammat suomalaiset kotitaloudet ja yritykset harkitsevat sähköautoon siirtymistä.

Yksi keskeinen tekijä sähköauton omistamisessa on latauksen saatavuus. Vaikka sähköautot ovat mukavia ja edullisia käyttää asettaa lataaminen erilaisia haasteita verrattuna bensa- tai diesel käyttöiseen autoon. Tutkimuksen mukaan julkiset latauspisteet eivät pysy sähköautokannan perässä. Oman latausaseman asentaminen kotiin tai yritykselle tarjoaa monia etuja: se lisää mukavuutta, vähentää julkisten latauspisteiden käytöstä aiheutuvaa stressiä ja säästää pitkällä aikavälillä rahaa. Kotona tai työpaikalla lataaminen mahdollistaa sähköauton akun täyttämisen silloin, kun se on käyttäjälle sopivinta, ja usein myös edullisemmin kuin julkisilla latausasemilla. Tämä tekeekin autoilusta mukavempaa, kun tankki on täynnä aina, kun tarvitset sitä.

Tämän artikkelin tarkoituksena on vastata yleisimpiin kysymyksiin, joita sähköauton latausaseman asentamisesta herää. Käymme läpi asennusprosessin vaiheet, tarvittavat luvat ja lainsäädännön sekä annamme käytännön vinkkejä oikean latausaseman valintaan. Näin pyritään tarjoamaan kattava tietopaketti, joka auttaa sinua tekemään oikean päätöksen sähköauton latausasemaan liittyen ja varmistaa, että asennus sujuu mahdollisimman mutkattomasti.

Sisällysluettelo

 1. Mikä on sähköauton latausasema?
 2. Mitä hyötyä on oman latausaseman asentamisesta?
 3. 2024 latausasema vertailu?
 4. Miten valita oikea latausasema?
 5. Yhteenveto

1. Mikä on sähköauton latausasema?

Mitä sähköauton latausasema on ja miten se toimii?

Sähköauton latausasema, usein myös nimeltään sähköauton latauslaite tai EV-latauspiste, on laite, joka mahdollistaa sähköauton akun lataamisen. Se on suunniteltu siirtämään sähkövirtaa ajoneuvon akkuun turvallisesti ja tehokkaasti. Latausasemassa on erityinen kaapeli ja liitin, joka yhdistetään sähköautoon. Euroopassa liitin on Type 2 tyylinen. Kun auto on kytkettynä latausasemaan, asema valvoo ja hallitsee sähkövirran siirtoa varmistaen, että akun lataaminen tapahtuu oikealla teholla ja ilman ylikuormitusta.

Latausaseman tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sen latausteho, joka vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti auto voidaan ladata, sekä yhteensopivuus eri sähköautomallien kanssa. Lähtökohtaisesti kaikki latausasemat sopivat sähköautoille mutta autojen ja latureiden maksimi latausnopeudet vaihtelevat. Osassa Latausasemista on myös usein älykkäitä toimintoja, kuten ajastimia, mobiilisovelluksia ja etäohjausta, jotka voivat helpottaa latausprosessia ja optimoida sen ajankohtaa esimerkiksi sähkön hinnan mukaan.

Eri tyyppiset latausasemat

Latausasemat voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin niiden lataustehon mukaan: hitaat, puolinopeat ja nopeat latausasemat. Aika arviot ovat tyhjästä täyteen ladattaessa. Normaalisti akkuja ei ladata tyhjästä täyteen vaan siltä väliltä.

1. Hitaat latausasemat:

 • Teho: 3,7 kW tai alle
 • Latausaika: Useita tunteja, yleensä 12-24 tuntia täyteen lataamiseen
 • Soveltuvuus: Parhaiten koti- tai työpaikkalataukseen, missä auto voi olla pidempiä aikoja kytkettynä
 • Käyttö: Käytännöllinen ratkaisu päivittäiseen lataukseen yön yli tai työpäivän aikana

2. Puolinopeat latausasemat:

 • Teho: 7-22 kW
 • Latausaika: 4-8 tuntia, riippuen latausaseman tehosta ja auton akun koosta
 • Soveltuvuus: Sopii sekä kotiin että julkisiin paikkoihin, kuten ostoskeskuksiin ja pysäköintialueille
 • Käyttö: Hyvä kompromissi latausnopeuden ja kustannusten välillä, tarjoaa nopeamman latauksen kuin hitaat asemat ilman suuria investointeja

3. Nopeat latausasemat:

 • Teho: 50 kW ja yli, jopa 350 kW uusimmissa asemissa
 • Latausaika: 20-60 minuuttia, riippuen akun varaustilasta ja latausaseman tehosta
 • Soveltuvuus: Etenkin moottoriteiden varrella ja vilkkailla alueilla, joissa sähköautot tarvitsevat nopeaa latausta
 • Käyttö: Optimaalinen pitkän matkan ajoneuvoille ja kaupallisille ajoneuvoille, joissa latausaika halutaan minimoida

Ymmärtämällä, mitä erilaiset latausasemat tarjoavat, voit valita omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan latausratkaisun aina tilanteeseen nähden. Kotilatausaseman maksimi teho on kuitenkin 22 kW, joka vaatii udein jo sähköliittymän päivittämistä.

Auto, joka muistuttaa Tesla Model 3 Performance -mallia, ajaa kadulla Helsingissä, Suomessa. Auto on liikkeessä vilkkaiden katujen läpi, joiden taustalla on Helsingin keskustalle tyypillisiä maamerkkejä, rakennuksia ja elementtejä. Näkyvillä on raitiovaunuja, katukylttejä, jalankulkijoita ja urbaania arkkitehtuuria, jotka luovat vilkkaan päivän tunnelman Helsingin keskustassa.

2. Mitä hyötyä on oman latausaseman asentamisesta?

Käytännön hyödyt

Mukavuus: Yksi suurimmista eduista oman latausaseman asentamisessa kotiin tai yritykseen on sen mukavuus. Kun latausasema on käden ulottuvilla, voit ladata sähköautosi milloin tahansa ilman, että sinun tarvitsee etsiä julkista latauspistettä. Tämä on erityisen hyödyllistä kiireisissä aikatauluissa, kun voit ladata auton yöllä tai työpäivän aikana ilman ylimääräistä vaivaa.

Kustannussäästöt: Oman latausaseman asentaminen voi pitkällä aikavälillä säästää rahaa. Julkisten latauspisteiden käyttö voi olla kalliimpaa kuin kotona lataaminen, erityisesti jos latauspisteet veloittavat sähköstä korkeampia hintoja. Lisäksi kotilatausasema mahdollistaa sähkön käytön silloin, kun se on edullisinta, esimerkiksi yösähkön aikana. Lisäksi säännöllinen ja hallittu lataus pidentää akun käyttöikää ja säilyttää sen suorituskyvyn pidempään.

Ekologisuus: Oman latausaseman käyttäminen edistää ekologisuutta. Voit valita uusiutuvista energialähteistä peräisin olevaa sähköä, mikä vähentää hiilijalanjälkeäsi entisestään. Lisäksi sähköauton lataaminen kotona vähentää tarvetta käyttää polttoaineella toimivia autoja, mikä vähentää ilmansaasteita ja edistää puhtaampaa ympäristöä.

Hyvät ja huonot puolet oman latausaseman asentamisesta

Hyvät puolet:

 • Mukavuus: Voit ladata autosi milloin tahansa, mikä lisää käyttömukavuutta.
 • Kustannustehokkuus: Pitkän aikavälin kustannussäästöt verrattuna julkisiin latauspisteisiin.
 • Ekologisuus: Mahdollisuus käyttää uusiutuvaa energiaa ja vähentää ympäristövaikutuksia.
 • Akun eliniän pidennys: Mahdollisuus optimoida latausolosuhteet ja pidentää akun kestoa.

Huonot puolet:

 • Alkuinvestointi: Vaikka investointi maksaa itsensä takaisin, latausaseman ja sen asennuksen hankkiminen voi olla kallista.
 • Tilavaatimus: Tarvitset sopivan tilan latausaseman asentamiseen, mikä ei välttämättä ole mahdollista kaikissa asunnoissa tai kiinteistöissä. Tähän ratkaisuna löytyy tolppa kiinnitys.
 • Asennuksen monimutkaisuus: Latausaseman asennus voi vaatia ammattilaista ja mahdollisesti myös lupia, mikä voi tehdä prosessista monimutkaisemman. Tämä kannattaa kuitenkin jättää asentajan huoleksi, sillä yleensä asennuksen monimutkaisuus ei vaikuta asennus hintaan.

Kokonaisuutena oman latausaseman asentaminen tarjoaa merkittäviä etuja mukavuuden, kustannussäästöjen ja ekologisuuden suhteen. Vaikka alkuinvestointi ja asennuksen monimutkaisuus voivat olla haasteita, pitkän aikavälin hyödyt tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon monille sähköauton omistajille.

3. 2024 latausasema vertailu?

Mitä eroa latausasemilla on

Kun harkitset sähköauton latausaseman hankintaa, on tärkeää ottaa huomioon useita tekijöitä varmistaaksesi, että valitset tarpeisiisi parhaiten sopivan laitteen. Seuraavat ovat keskeisiä asioita, jotka kannattaa pitää mielessä:

Teho: Latausaseman teho määrittää, kuinka nopeasti voit ladata sähköautosi akun. Latausasemat voivat tarjota eri tehoja, yleensä 3,7 kW:sta 22 kW:iin, ja jotkut kaupalliset asemat jopa enemmän. Tehokkaampi latausasema lataa akun nopeammin, mutta saattaa vaatia myös parempaa sähköinfrastruktuuria kotona tai yrityksessä. Valitse latausteho sen perusteella, kuinka nopeasti haluat ladata autosi ja mikä on kiinteistösi sähkökapasiteetti.

Yhteensopivuus: Kaikki latausasemat eivät välttämättä ole yhteensopivia kaikkien sähköautomallien kanssa. Varmista, että latausasema tukee autosi latausliitintä ja -standardeja. Yleisimmät liitintyypit ovat Type 1 ja Type 2, ja jotkut latausasemat tukevat myös DC-pikalatausta CCS- tai CHAdeMO-standardien mukaisesti.

Ominaisuudet: Nykyajan latausasemat tarjoavat monia älykkäitä ominaisuuksia, jotka voivat parantaa latauskokemusta. Näitä voivat olla esimerkiksi:

 • Ajastimet ja aikataulut: Mahdollisuus ajoittaa lataus halvempien sähkönhintojen ajalle.
 • Mobiilisovellukset: Etähallinta ja -valvonta, joka mahdollistaa latauksen seuraamisen ja ohjaamisen älypuhelimen kautta.
 • Turvatoiminnot: Sisäänrakennetut vikavirtasuojat ja muut turvaominaisuudet, jotka suojaavat sekä autoa että latausasemaa.
 • Integrointi kodin energiajärjestelmään: Mahdollisuus yhdistää latausasema aurinkopaneelien tai muiden uusiutuvien energialähteiden kanssa.

2024 Paras Latausasema Vertailu

Tässä vertailussa tarkastelemme viittä suosittua latausasemamallia kotiin vuodelta 2024: Tesla Wall Connector, Zaptec Go, Walle 16A, Defa Power ja JoyCharge. Vertailussa keskitytään tärkeimpiin ominaisuuksiin, jotka voivat auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi parhaiten sopivan latausaseman.

OminaisuusTesla Wall ConnectorZaptec GoWalle 16ADefa Power
Teho22 kW22 kW11 kW22 kW
YhteensopivuusType 2Type 2 Type 2Type 2
Älykkäät ominaisuudetKylläKylläEiKyllä
MobiilisovellusKylläKylläEiKyllä
TurvaominaisuudetPerusKylläPerusKyllä
Kotelon materiaaliMuoviMuoviTeräsMuovi
Latauskaapeli mukanaKyllä 7,3 mEiKyllä 8 mKyllä 6 m
Integrointi aurinkopaneeleihinKylläKylläEiKyllä
Asennuksen helppousHelppoHelppoHelppoKeskitaso
Kuormanhallinta saatavillaRajattavissa manuaalisesti Kyllä ManuaalinenKyllä
Hinta 550 €799 € 850 €799 €
Hinta asennettuna / kuormanhallinta1250 € / Ei1499 € / 299 €1550 € / Ei1499 € / 299 €

Tesla Wall Connector

Tesla Wall Connector on suunniteltu erityisesti Teslan omistajille, mutta se voi ladata myös muita sähköautoja adapterin avulla. Tämä latausasema tarjoaa jopa maksimissaan 22 kW:n tehon, mikä mahdollistaa nopean ja tehokkaan latauksen. Wall Connector sisältää monipuolisia älykkäitä ominaisuuksia, kuten ajastuksen ja etäohjauksen Tesla-sovelluksen kautta. Lisäksi se on yhteensopiva aurinkopaneelien kanssa, mikä lisää ekologisuutta. Asennus on suhteellisen helppo, erityisesti Teslan omistajille. Hinta vaihtelee 550 – 650 euron välillä, mikä tekee siitä kohtuuhintaisen valinnan tarjoamiinsa ominaisuuksiin nähden.

Zaptec Go

Zaptec Go on erittäin monipuolinen latausasema, joka tarjoaa maksimissaan 22 kW:n lataustehon. Se on yhteensopiva kaikkien nykyaikaisten sähköautojen kanssa ja tarjoaa laajan valikoiman älykkäitä toimintoja, mukaan lukien ajastuksen ja etäohjauksen Zaptec-sovelluksen kautta, josta pystyy ottamaan suoraan myös kulutuslaskelman esim. työnantajalle. Latausasema sisältää kattavat turvaominaisuudet ja se on integroitavissa aurinkopaneelijärjestelmiin kuormanhallinnnan kautta. Zaptec Go on suosituimpia latausasemia niin kotikäyttöön että talonyhtiöihin.

Walle 16A

Walle 16A on kirjaimellisesti pomminvarma vaihtoehto ja käyttäjäystävällinen latausasema, joka tarjoaa 11 kW:n tehon. Walle 16A:ssa ei ole älykkäitä ominaisuuksia tai mobiilisovellusta, mutta se tarjoaa normaalit turvaominaisuudet ja on helppo asentaa. Tämä latausasema on loistava valinta käyttäjille, jotka etsivät aina toimivaa helppokäyttöistä latausasemaa ilman älyominaisuuksia.

Defa Power

Defa Power on myös korkealaatuinen latausasema, joka tarjoaa 22 kW:n maksimitehon ja laajan valikoiman älykkäitä ominaisuuksia. Se tukee Type 2 -liitäntää ja sisältää myös normaalit turvaominaisuudet. Defa Power on myös integroitavissa aurinkopaneelijärjestelmiin. Asennus vaatii ammattitaitoa, mutta latausaseman tarjoamat ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen valinnan vaativille käyttäjille, jotka haluavat varman laitteen perus älyominaisuuksilla.

Kuvassa näkyy auto, joka ajaa Elielin aukion ohi Helsingissä. Auto on liikkeessä vilkkaassa kaupunkimiljöössä. Taustalla näkyy Helsingin keskustan tunnusomaisia maamerkkejä, kuten raitiovaunuja, katukylttejä ja jalankulkijoita. Aukion ympärillä on kaupungin vilinää ja urbaania arkkitehtuuria, joka kuvastaa elävää ja kiireistä päivää Helsingin sydämessä. Kuvassa näkyy myös Helsingin päärautatieaseman ikonisia piirteitä, jotka tekevät paikan helposti tunnistettavaksi.

4. Miten valita oikea latausasema?

Mitä ottaa huomioon latausasemaa valittaessa

Latausaseman valintaan vaikuttavat useat tekijät, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen hankintapäätöksen tekemistä. Tässä muutamia keskeisiä asioita, jotka kannattaa pitää mielessä:

Teho: Latausaseman teho määrittää, kuinka nopeasti voit ladata sähköautosi akun. Latausasemat tarjoavat eri tehoja, yleensä 3,7 kW:sta 22 kW:iin. Tehokkaampi latausasema lataa akun nopeammin, mutta se voi vaatia myös parempaa sähköinfrastruktuuria kotona tai yrityksessä. Valitse latausteho sen perusteella, kuinka nopeasti haluat ladata autosi ja mikä on kiinteistösi sähkökapasiteetti. Ota kuitenkin huomioon auton sisäinen laturi, koska harvassa autossa on vielä tänä päivänä 22 kW:n lataustehoa mahdollistavaa sisäistä laturia.

Ominaisuudet: Nykyajan latausasemat tarjoavat monia älykkäitä ominaisuuksia, jotka voivat parantaa latauskokemusta. Näitä voivat olla esimerkiksi:

 • Ajastimet ja aikataulut: Mahdollisuus ajoittaa lataus halvempien sähkönhintojen ajalle.
 • Mobiilisovellukset: Etähallinta ja -valvonta, joka mahdollistaa latauksen seuraamisen ja ohjaamisen älypuhelimen kautta.
 • Turvatoiminnot: Sisäänrakennetut vikavirtasuojat ja muut turvaominaisuudet, jotka suojaavat sekä autoa että latausasemaa.
 • Integrointi kodin energiajärjestelmään: Mahdollisuus yhdistää latausasema aurinkopaneelien tai muiden uusiutuvien energialähteiden kanssa.
 • Pilvihallintajärjestelmät: Osassa latureista esim. Zaptec Go:ssa on mahdollista yhdistää laturi pilveen OCPP-yhteensopivuudella.

Yhteenveto latureista

Valitessasi oikeaa latausasemaa, kannattaa harkita latausaseman tehoa, älykkäitä ominaisuuksia ja hintaa. Tesla Wall Connector on loistava valinta Teslan omistajille, kun taas Zaptec Go ja Defa Power tarjoavat korkeaa tehoa ja laajoja älykkäitä ominaisuuksia. Walle 16A on hyvä peruskäyttöön tarjoaa pommin varmaa toimintaa ja kestävyyttä.

5. Yhteenveto

Kaikki latausasemat tarjoavat omat etunsa, joten hyödynnä meidän tekemää vertailua ja punnitse omat tarpeesi. Oman latausaseman asentaminen kotiin helpottaa arkea ja tuo mukavuutta, kustannussäästöjä ja ekologisuutta.

Suosittelemamme mallit, kuten Tesla Wall Connector, Zaptec Go, Walle 16A ja Defa Power, tarjoavat erilaisia vaihtoehtoja eri tarpeisiin ja budjetteihin.

Seuraavat askeleet

 1. Arvioi tarpeesi: Mieti, kuinka usein ja missä tilanteissa aiot ladata sähköautosi.
 2. Tutustu vaihtoehtoihin: Käy läpi suosittelemamme mallit ja vertaa niiden ominaisuuksia.
 3. Päätä budjetti: Määritä, kuinka paljon olet valmis investoimaan latausasemaan.
 4. Hanki ammattilainen: Jos asennus vaatii erityisosaamista, käänny luotettavan sähköasentajan puoleen.
 5. Asennus ja nauti: Asennuta valitsemasi latausasema ja nauti sen tuomasta mukavuudesta ja tehokkuudesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *