A lifestyle photograph showcasing a smiling woman standing proudly in front of her sleek, electric blue bmw in a modern, minimalist home. She has warm, hazel eyes and a genuine, joyful expression as she looks towards the viewer, radiating excitement about her new purchase. The car is parked on a driveway of smooth grey pavers, with a modern house featuring clean lines and large windows visible in the background aswell as a little home charging startion . Soft, diffused sunlight bathes the scene, creating a bright and optimistic atmosphere.

Missä kannattaa ja missä ei kannata säästää latausaseman asennuksessa

Sähköauton latausaseman asennuksen hinta voi vaihdella huomattavasti. Markkinoilla on tarjolla sähköasennuspalveluita monessa hintaluokassa – edullisemmasta perustoteutuksesta aina kalliimpiin, kattaviin paketteihin. On tärkeää ymmärtää, että halvempi hinta ei automaattisesti tarkoita huonoa laatua, eikä kallis aina ole liioittelua. Sen sijaan hinnoissa näkyvät erot johtuvat usein asennuksen laajuudesta, vaativuudesta ja mukana tulevista lisäpalveluista . Tämän artikkelin tarkoitus on auttaa sinua asiakkaana ymmärtämään, mistä erot hintaluokkien välillä muodostuvat ja miksi jotkin erot voivat olla olennaisia päätöksenteon kannalta. Yksi näkökulma nousee kuitenkin aina ylitse muiden: turvallisuus on tärkein.

Esimerkki kotikäyttöön tarkoitetusta latausasemasta asennettuna ulkoseinälle. Sähköasennuksissa – etenkin sähköauton latausasemaa asennettaessa – turvallisuus on se osa-alue, josta ei koskaan pidä tinkiä. Käytännössä jokainen sähköauton latauspiste on varustettava riittävällä vikavirtasuojauksella ja muilla suojauskomponenteilla turvallisen käytön takaamiseksi. Tiesitkö, että jokainen sähköajoneuvon latauspiste tulee suojata omalla korkeintaan 30 mA vikavirtasuojakytkimellä? Näin määrätään asennusstandardeissa (SFS 6000). Käytännössä vikavirtasuoja on pakollinen jokaiseen latausasemaan, vaikka se toteutettaisiin joko latauslaitteen sisäänrakennetulla suojauksella tai erillisellä vikavirtasuojakytkimellä sähkökeskuksessa. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa.

Turvallisuus ennen kaikkea tarkoittaa, ettei kriittisistä komponenteista, kuten vikavirtasuojasta tai riittävistä johdonsuojista, pidä säästää euroa tai kahta – ne suojaavat käyttäjiä sähköiskuilta ja ehkäisevät tulipaloja. Periaatteessa jokaisen sähköasennuksen asentajan tulisi varmistaa, että kokonaisuus on asian mukaisesti suoja ttu ja turvallinen. Ei ole kuitenkaan täysin pois suljettua, että käytettäisiin vajavaisia johdonsuojia, koska semmosiakin on tullut ajansaatossa vastaan.

Mikä ero on A-tyypin ja B-tyypin vikavirtasuojilla – ja miksi molempia tarvitaan?

Sähköauton latausasemien asennuksissa törmätään usein kahteen vikavirtasuojatyyppiin: A-tyyppi ja B-tyyppi. Yksinkertaistettuna A-tyypin vikavirtasuoja tunnistaa vaihtovirran ja pulssimaisen tasavirran vuotoja – eli ne tilanteet, joita perinteiset kodin sähkölaitteet voivat aiheuttaa. B-tyypin suoja sen sijaan tunnistaa myös sileän tasavirran vuodot, joita voi syntyä sähköautojen latauksessa esimerkiksi silloin, kun auton oma suojapiiri vikaantuu tai häiritsee sähköverkkoa.

Sähköauton lataus aiheuttaa teknisesti monimutkaisempia sähkökuormia, ja tämän vuoksi pelkkä A-tyyppi ei riitä suojaamaan kaikkia mahdollisia vikatilanteita. Tästä syystä jokainen sähköauton latausasema vaatii standardien mukaan joko:

  • erillisen B-tyypin vikavirtasuojan, TAI
  • latausaseman, jossa on sisäänrakennettu 6 mA DC-vuotovirran valvonta, jolloin käytetään A-tyypin suojaa täydentämään suojauksen.

Näin ollen useimmissa asennuksissa käytetään käytännössä molempia suojatyyppejä: joko laitteistossa tai keskuksessa – riippuen siitä, kumpi hoitaa minkäkin osan. Tämä takaa sen, että sähköverkon ja ihmisten turvallisuus ei vaarannu erityistilanteissakaan.

Kuka vastaa, jos turvallisuudessa on tingitty?

Oivalluttava kysymys asiakkaalle kuuluu: Tiedätkö kuka on vastuussa, jos asennuksessa ei käytettykään asianmukaista vikavirtasuojaa? Moni saattaa ajatella, että vastuu on tietenkin sähköasentajalla. Todellisuudessa Suomen sähköturvallisuuslaki painottaa, että sähkölaitteiston haltija (esim. omakotitalon omistaja) vastaa laitteiston turvallisuudesta. Ammattitaitoisen sähköasentajan velvollisuus on tehdä asennuksen käyttöönottotarkastus ja laatia siitä pöytäkirja – jos asentaja laiminlyö tämän velvoitteen, vastuu varmistamisesta siirtyy haltijalle. Toisin sanoen, jos jokin oleellinen turvatoimi (kuten vikavirtasuoja) puuttuu tai asennus on tehty puutteellisesti, viime kädessä kiinteistön omistaja kantaa vastuun seurauksista. Lisäksi vakuutusyhtiöt voivat rajata korvauksia, mikäli vahingon syynä paljastuu asennusvirhe – oli tekijä sitten ammattilainen tai maallikko. On helppo ymmärtää, miksi turvallisuudesta säästäminen ei kannata: pahimmillaan muutaman satasen säästö voisi johtaa tilanteeseen, jossa vakuutus ei korvaa vahinkoja ja henkilöturvallisuus on ollut vaarassa. Siksi on järkevää varmistaa, että asennuksesta huolehtii sertifioitu ammattilainen ja että kaikki määräysten mukaiset suojaukset on toteutettu huolella.

Käyttöönottopöytäkirja – asiakkaan turvatakuu

Jokaisen sähköasennuksen jälkeen tulee laatia käyttöönottopöytäkirja, joka toimii dokumenttina siitä, että työ on tehty määräysten mukaisesti ja turvallisuus on varmistettu mittauksin. Asiakkaan kannattaa varmistaa, että pöytäkirjasta löytyy ainakin vikavirtasuojien testitulokset, eristysvastusmittaukset, suojausten oikeellisuus sekä asennuksesta vastuussa olevan henkilön tiedot. Pöytäkirjoja on useita erilaisia riippuen työn laajuudesta ja kohteesta – toisinaan kyseessä on yksinkertainen yhden laitteen mittausraportti, toisinaan taas laajempi asennusjärjestelmän tarkastusdokumentti, johon liittyy myös sähköpiirustuksia. Mitä laajempi dokumentointi, sitä paremmin olet suojassa tulevaisuudessa – niin vakuutuksien kuin turvallisuuden kannalta.

Suunnittelu on fiksua säästämistä

Asennuksen huolellinen suunnittelu on asia, josta maksat ehkä hieman extraa, mutta se maksaa itsensä takaisin pitkäikäisenä ja toimivana ratkaisuna. Fiksu suunnittelu varmistaa, että latauspisteestä tulee heti kerralla sellainen, joka sopii tarpeisiisi myös tulevaisuudessa. Oletko esimerkiksi pohtinut, kuinka varmistetaan, että latausratkaisu palvelee vielä vuosienkin päästä? Suunnitteluvaiheessa hyvä asentaja kartoittaa muun muassa: onko sähköjärjestelmässäsi riittävästi kapasiteettia, miten latausasema sijoitetaan optimaalisesti, millainen kuormitus laitteesta aiheutuu ja pitääkö sitä rajoittaa, sekä onko tarvetta varautua tuleviin laajennuksiin (esimerkiksi toiseen sähköautoon tai tehokkaampaan latauslaitteeseen). Peruspaketin edullisemmassa asennuksessa tämä saattaa tarkoittaa vain minimivaatimusten tarkistamista – esimerkiksi että talon pääsulakkeet kestävät latauksen ja että kaapelireitti löytyy helposti. Kalliimmassa hintaluokassa voi sen sijaan sisältyä laajempi kartoitus ja jopa sähkökuvien päivittäminen; asennussuunnitelmaan saatetaan piirtää uusi kaapelointi reitteineen ja varata kapasiteettia tulevaisuuden tarpeisiin. Latausasema on pitkän aikavälin investointi, joten pieni panostus suunnitteluun on fiksua. Samalla vältytään siltä, että muutaman vuoden päästä koko asennusta pitäisi uudistaa puutteellisen alkuperäisen toteutuksen vuoksi.

a documentary style photograph showcasin lFUYan5TQYW0irySN34EzA 3qMQ8fboR3uuGfUiFkotdQ 1

Dokumentointi ja käyttöönotto – älä tingi todistuksista

Kun työ on tehty, mitä sinulle jää käteen? Ainakin pitäisi jäädä kasa hyödyllisiä dokumentteja. Jokaisen sähköasennuksen jälkeen sähköasentajan tulee tehdä käyttöönottotarkastus ja laatia tästä käyttöönottotarkastuspöytäkirja, josta ilmenee tehdyt mittaukset ja testaukset. Tämä pöytäkirja on tärkeä asiakirja sinulle kiinteistön omistajana – se todistaa, että asennus on tehty oikein ja täyttää vaatimukset . Hyvä kysymys onkin: Pyysitkö tai saitko dokumentaation, kun latausasemasi asennettiin? Edullisemmissa toteutuksissa dokumentointi voi joskus rajoittua vain pakolliseen minimipöytäkirjaan, jos siihenkään. Hinnakkaammassa palvelussa saatat saada kattavamman dokumentaatiopaketin: tarkat tiedot käytetyistä komponenteista, päivitetyt sähkökaaviot, dokumentoidun asennusprosessin sekä käyttäjän opastuksen laitteen käyttöön ja ylläpitoon. Nämä tiedot helpottavat mahdollisia huolto- tai laajennustöitä tulevaisuudessa. Käyttöönotto on muutakin kuin töpselin seinään kytkemistä – ammattilainen testaa, että vikavirtasuoja laukeaa määräysten mukaisesti, ja varmistaa latausaseman toiminnan eri tilanteissa. On asiakkaan oikeus saada opastus laitteen käyttöön: esimerkiksi miten ajastukset tai kuormanhallinta asetetaan, ja mitä vikavirtasuojan testipainiketta tulee muistaa tehdä (vinkki: testaa vikavirtasuoja muutaman kerran vuodessa, se on suositeltavaa !). Dokumentointi ja huolellinen käyttöönotto kertovat osaltaan työn laadusta – kun asennus on tehty kunnolla, siitä uskalletaan myös jättää mustaa valkoiselle. Jos dokumentit ja opastus jäävät saamatta, on syytä kysyä itseltään, mistä siinä oikeasti säästettiin.

Missä kohdissa voi oikeasti säästää – fiksusti ja harkiten?

Tähän asti olemme painottaneet asioita, joista ei kannata säästää, kuten turvallisuudesta, vikavirtasuojista tai työn vastuullisesta toteutuksesta. Mutta entä toisin päin – missä kohdissa voi olla tilaa säästöille ilman, että koko järjestelmä vaarantuu?

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, millaisen latausaseman todella tarvitset juuri nyt. Jos autosi sisäinen laturi ottaa maksimissaan 3,7 kW tehoa (esim. Hybridi), ei välttämättä ole järkeä hankkia 22 kW huippulaitetta kaikilla herkuilla – pienempi, edullisempi asema voi palvella täysin riittävästi. Samoin latausasemien älytoiminnot, kuten etäohjaus, kulutusraportit tai mobiilisovellukset, nostavat laitteen hintaa. Jos et tarvitse näitä ominaisuuksia heti tai käytät latausta lähinnä yöllä automaattisesti, voit hyvin aloittaa yksinkertaisemmalla mallilla.

Myös tulevaisuuden varautumista voi suhteuttaa omaan elämäntilanteeseen. Jos et esimerkiksi aio asua nykyisessä kodissasi yli 3–5 vuotta, ei välttämättä kannata investoida järeään laajennusvalmiuteen, kahden auton teho-ohjaukseen tai kaapelivarauksiin. Toimiva, mutta rajatumpi ratkaisu voi palvella tilanteessa erinomaisesti.

Säästömahdollisuus löytyy myös auton valinnasta: energiatehokkaampi sähköauto voi kuluttaa jopa 10 000 kilometrin matkalla satoja euroja vähemmän sähköä kuin tehosyöppö vaihtoehto – eli kokonaisuutta voi optimoida myös lataustarpeen kautta.

Entäpä asennuksen laatu ja materiaalit – voiko niissä säästää? Teknisesti kyllä. Halvemmissa perusasennuksissa käytetään toisinaan ei-brändättyjä komponentteja tai perustason kaapeleita, jotka täyttävät minimit mutta eivät ole pitkäikäisyydeltään testattuja. Tällaisella ratkaisulla voi säästää asennuksessa todennäköisesti 60-80 euroa, mutta samalla altistuu suuremmalle riskille esimerkiksi komponenttien nopeammasta kulumisesta tai huoltotarpeesta. Tätä ei voida suositella, mutta todellisuudessa osa asiakkaista valitsee edullisimman vaihtoehdon tietoisena siitä, että kyseessä on lyhytaikainen ratkaisu.

Yksi säästökohde on asennustapa ja -ympäristö. Kaapeleiden reititys ja kiinnitys voi toteutua eri tavoilla: Pinta-asennus (kaapelit seinän pinnassa suojaputkessa) on nopeampi ja halvempi toteuttaa kuin kaapeleiden piilottaminen rakenteiden sisään. Mikäli latausasema asennetaan esimerkiksi autotalliin tai muuhun ei niin helposti huomattavaan paikkaan, pintaveto saattaa olla täysin toimiva ja järkevä säästökeino. Ulkosivulla näkyvälle paikalle taas moni haluaa mahdollisimman huomaamattoman asennuksen – sinun päätöksesi on, haluatko maksaa lisätyöstä, jolla kaapelit upotetaan rakenteisiin.


Kaikki asennusliikkeet eivät sisällytä latausaseman konfigurointia (esim. asetusten säätö, etäohjaus, käyttäjähallinta) asennushintaan. Jos olet teknisesti taitava ja laite sallii vapaan asetusten muokkauksen, voit säästää tämän työn osuuden hoitamalla konfiguroinnin itse. On kuitenkin hyvä tietää, että osa latureista vaatii asentajan erikoistunnuksia tai valtuutuksia asetusten muuttamiseen – jolloin itse tekeminen ei ole mahdollista, vaikka haluaisit. Siksi on aina hyvä varmistaa etukäteen, kuuluuko konfigurointi hintaan ja mitä se pitää sisällään.

Aikaa ja rahaa voi säästää myös ennakkovalmisteluilla: jos talon rakenteissa on valmiiksi putkituksia tai reittejä sähkövedoille, asennus sujuu nopeammin. Joissain tapauksissa asiakas voi itsekin tehdä valmistelutöitä, kuten kaivaa kaapeliojaa pihalle etukäteen sovitusta kohdasta (huomioiden tietysti ohjeet ja kaapelin suojaukset), jolloin sähköasentajan aikaa ei kulu maanrakennukseen. Sähkötyöt itsessään on kuitenkin aina jätettävä ammattilaiselle.

Myös tukien ja verovähennysten hyödyntäminen on eräs tapa säästää: kotitalousvähennys koskee sähköauton latausaseman asennustyötäkin, ja vuonna 2025 siitä sai takaisin 35 % työn osuudesta (omavastuusumman 150€ jälkeen käteen jää n. 100€ säästö). Muista siis hyödyntää nämä edut – ne alentavat loppukustannusta ilman, että laadusta tarvitsisi tinkiä. Lisää vinkkejä löytyy Autoliiton kotilatausoppaasta.

Missä ei kannata säästää?

Yhteenvetona turvallisuusasioiden lisäksi nousee esiin työn laatu ja kestävyys. Latausasema on laite, jota käytetään lähes päivittäin ja se on usein sääolosuhteiden armoilla ulkona. Siksi laadukkaat materiaalit ja huolellinen työnjälki ovat tärkeitä. Ei kannata säästää esimerkiksi kaapeleiden mitoituksessa – liian ohut tai juuri ja juuri minimivaatimukset täyttävä kaapeli voi lämmetä turhaan ja rajoittaa tulevaisuuden laajennuksia. Pidemmällä kaapelivedolla asentaja saattaa ehdottaa paksumpaa kaapelia jännitehäviöiden minimoimiseksi; tämä maksaa hieman enemmän nyt, mutta parantaa latauksen tehokkuutta ja turvallisuutta jatkossa.

Myös erilaisten suojien lisäämisessä ei kannata pihtailla, jos tarve on: ylijännitesuojaus sähköpääkeskuksessa suojaa herkkiä laitteita salamaniskujen aiheuttamilta ylijännitteiltä, ja jos kotisi sähköjärjestelmässä ei sellaista vielä ole, latausaseman asennuksen yhteydessä se voi olla järkevä lisä. Samoin kuormanhallinta (dynaaminen kuormanhallinta, joka säätää lataustehoa automaattisesti muun kulutuksen mukaan) voi olla hieman hintava lisäominaisuus, mutta taloissa joissa on rajallinen pääsulake, se estää sulakkeiden palamista ja mahdollistaa latauksen huoletta muun sähkönkulutuksen rinnalla. Jos olet joskus joutunut pohtimaan “mitä jos pääsulakkeet palavat, kun auto latautuu samaan aikaan saunan ja lieden kanssa?”, on kuormanhallintaan sijoittaminen ehdottomasti kannattavaa.

Ammattilaisen työn osuudesta ei pidä säästää: valitse luotettava ja kokenut tekijä. Näin varmistut, että asennus on kerralla kunnossa, eikä sinun tarvitse alkaa jälkikäteen pohtimaan mahdollisia lisätarpeita. Muista, että asennuksen laatu näkyy usein ulospäin: jos johdot roikkuvat epäsiististi tai koteloinnit keräävät vettä, lopputulos ei ole vain ruma vaan mahdollisesti lyhytikäinenkin. Hyvä työnjälki ja siisteys ovat sijoituksia, jotka pitävät latauspisteesi toimintavarmana ja turvallisena pitkään sekä eivät ainakaan laske kodin ulkonäköä.

Edullinen vs. kattava toteutus – mitä hintaluokkaero käytännössä tarkoittaa?

Usein latausaseman asennustarjoukset asettuvat karkeasti kahteen luokkaan: perusasennus noin 600–800 € hintaluokassa ja laajempi asennus noin 1000–1500 € hintaluokassa. Mitä eroja näillä tyypillisesti on?

Merkittävimmät erot hintaluokkien välillä liittyvät työn laajuuteen ja yksityiskohtiin. Perusasennus sisältää kaiken tarvittavan perustason turvalliseen omakotilatauspisteeseen, eikä siinä ole mitään vikaa mikäli se on tehty huolellisesti ja oikein. Kalliimmalla hinnalla sen sijaan saat tyypillisesti lisää mielenrauhaa ja pitkän tähtäimen varmuutta: saatat välttyä lisäkuluilta myöhemmin, kun kaikki on kerralla tehty viimeisen päälle. Mutta ovatko erot aina merkityksellisiä? Se riippuu sinusta ja kohteestasi. Esimerkiksi, jos latauslaite tulee näkyvälle paikalle arvokiinteistössä, voi siistin huomaamattoman asennuksen tuoma hyöty olla sinulle tärkeä – silloin kalliimpi toteutus “maksaa itsensä takaisin kestävänä ja siistinä asennuksena” jo visuaalisista syistä. Toisaalta, jos asennus on teknisesti yksinkertainen (lyhyt kaapelointimatka, uusi talo, selkeä sähköjärjestelmä) et ehkä hyödy ylimääräisistä toimenpiteistä, ja peruspaketti on täysin riittävä. Olennaista on vertailla, mitä kukin tarjous sisältää. Kiinnitä huomiota sisältyykö hintaan kaikki tarvittava: joskus edullisin tarjous on sellainen, josta puuttuu jokin oleellinen osa (esim. vikavirtasuojakytkin laskutetaan erikseen, tai kaapelin veto tietyn rajan yli maksaa ekstraa samoin kuin läpiviennit). Kalliimmassa, kiinteähintaisessa tarjouksessa kaikki saattaa olla valmiiksi mukana, jolloin loppusumma on ennakoitava eikä yllätyksiä tule kesken projektin.

Panosta siihen, mikä on sinulle tärkeintä

Säästäminen latausaseman asennuksessa on tasapainoilua. Turvallisuudesta tai sähkötekniikan vaatimuksista ei pidä koskaan säästää, se on selvä. Sen sijaan joissain mukavuus- tai lisäominaisuuksissa voit valita edullisemman reitin, jos ne eivät ole sinulle tärkeitä. On hyvä asettua omalle kohdalleen asiakkaana: arvostatko huippuviimeisteltyä ulkonäköä, täydellistä dokumentaatiota ja pitkää takuuta? Vai onko tärkeintä saada perustoiminnot turvallisesti käyttöön budjetilla, ja olet valmis luopumaan joistain hienouksista? Molemmat lähestymistavat ovat oikeita, kunhan tietoisesti päätät mistä olet valmis maksamaan ja mistä et.

Latausaseman asennus on joka tapauksessa kokonaisuutena investointi, joka palvelee sinua toivottavasti kymmenenkin vuoden päähän. Laadukkaasti toteutettu latauspiste lisää myös kiinteistösi arvoa ja käyttömukavuutta. Fiksulla suunnittelulla ja oikeilla prioriteeteilla saat pitkään huolettomana toimivan järjestelmän. Muista, että voit aina kysyä asentajalta perustelut eri suosituksille: Miksi juuri tämä komponentti? Tarvitsenko todella tuon lisälaitteen? Hyvä asiantuntija osaa perustella, missä investoinnista on hyötyä ja missä voisi kenties oikaista.

Älä epäröi kysyä apua alan ammattilaisilta. Jos mietit omaa latausaseman asennustasi ja pohdit vaihtoehtoja, ota rohkeasti yhteyttä Hivoon. Me Hivolla autamme sinua löytämään ratkaisun, jossa turvallisuus, laatu ja kustannukset ovat tasapainossa juuri sinun tarpeisiisi. Kun tehdään kerralla kunnolla, ei tarvitse jälkikäteen katua – ja voit latailla autoasi yö toisensa jälkeen luottavaisin mielin!