Hivo.fi - Läpinäkyvää sähköä - Sähköurakoinnin kumppani
Walle sähköauton latauslaite

Kuinka valita oikea kotilatausasema sähköautollesi?

Tämä opas auttaa sinua valitsemaan oikean kotilatausaseman sähköautollesi. Kotilatausaseman valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa sekä latausnopeuteen että käyttömukavuuteen sekä tulevaisuuden mahdollisiin tarpeisiin. Tässä oppaassa käymme läpi tärkeimpiä tekijöitä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota valitessa sopivaa laturia.

1. Teho: 11kW vai 22kW

Ensimmäinen kysymys, joka tulee mieleen, on latausaseman teho. Onko 11kW riittävä vai kannattaako valita tehokkaampi 22kW latausasema? Teho vaikuttaa latausajan pituuteen. 22kW latausasema on huomattavasti kalliimpi tarvikkeiltaan, koska silloin tarvitaan isommat kaapelit, ovat kalliimmat. Kannattaa huomioida talon sähköliittymä ja pääsulakkeiden koko. Tyypillisesti omakotitalossa on 3 x 25A. Tällöin Latausasema on rajoitettava maksimissaan 11kW. Jos halutaan asentaa 22kW latausasema, on silloin kasvatettava pääsulakkeen kokoa (vähintään 3*35A) sekä sähköliittymää. Sähköliittymän päivitys on tehtävä oman sähköyhtiön kanssa. Näin varmistat nopean ja tehokkaan latauksen aina kun tarvitset. Kaikkia autot eivät kuitenkaan tue 22kW latausta ja usealle 11kW latausnopeus on varsin riittävä, sillä se lataa keskimäärin akun täyteen alle 7 tunnissa. Tänä päivänä 11kW latausaseman asennuksen saa aidosti kiinteää hintaan 700€ lähes koko Suomeen.

2. Tulevaisuuden kestävä

Valitse latausasema, joka on tulevaisuuden kestävä. Sähköautojen latausteknologia kehittyy jatkuvasti, joten on tärkeää valita latausasema, joka on turvallinen ja yhteensopiva tulevien standardien kanssa. Tärkeintä on huomioda tulevaisuuden tarve ja mahdollisuus 2 latausasemalle, jos kotitalouteen on mahdollisesti tulossa toinen sähköauto. Kerralla tehty työ tulee huomattavasti edullisemmaksi.

3. Älykäs vai tyhmä latausasema

Älykäs latausasema tarjoaa lisäominaisuuksia ja toimintoja, joilla voit hallita latausta etänä. Nämä latausasemat voivat esimerkiksi optimoida latauksen ajoittamisen halvemman sähkönhinnan aikaan tai tarjota mahdollisuuden ottaa latausrapotti suoraan sovelluksesta. Tällaiset ominaisuudet sopivat henkilölle, joka haluavat budjetoida ja seurata latausta tarkemmin. Jos kuitenkin kaipaat yksinkertaisuutta ja luotettavuutta, parempi vaihtoehto voi olla ns. ”tyhmä laturi”, joka lataa aina, kun kytkee kaapelin autoon.

4. Ulkonäkö

Ulkonäkö voi olla tärkeä tekijä, jos haluat latausaseman sulautuvan saumattomasti kotisi ulkoasuun. Valitse latausasema, joka sopii ulkonäöllisesti ympäristöönsä ja miellyttää silmääsi. Monet valmistajat tarjoavat erilaisia malleja ja värejä, joten löydät varmasti latausaseman, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi.

5. Helppous

Helppous on yksi tärkeimmistä tekijöistä kotilatausaseman valinnassa. Valitse latausasema, joka on helppo käyttää. Hyvä latausasema tarjoaa selkeän käyttöliittymän ja intuitiiviset ohjeet. Lisäksi on hyvä tarkistaa, että latausaseman kaapelit ja pistokkeet ovat laadukkaita, kestäviä sekä tehty Suomen oloihin. Helppo diagnostiikka sekä plug-and-play toiminnallisuudet parantavat käyttönkokemusta merkittävästi.

6. Sijainti

Mieti myös latausaseman sijaintia. Onko latausasema tarkoitus asentaa sisälle vai ulos? On hyvä varmistaa ensimmäisenä, että täyttääkö laturi tarvittavan IP-luokituksen, mikäli laturi asennetaan ulos. Jos latausasemasa on kiintä latauskaapeli ota huomioon riittävä mitta, jotta se riittää auton latausporttiin vaivattomasti. Mielummin liian pitkä kuin liian lyhyt kiristetty latauskaapeli aiheuttaa pitkällä aikavälillä turvallisuusriskin.

Toivottavasti tämä opas auttoi sinua valitsemaan oikean kotilatausaseman sähköautollesi. Muista kiinnittää huomiota latausaseman tehoon, kestävyyteen, älykkyyteen, ulkonäköön, helppouteen ja sijaintiin. Näillä ohjeilla voit varmistaa, että saat parhaan mahdollisen latauskokemuksen ja nautit sähköautoilusta täysillä! Mikäli herää lisää kysymyksiä latausasemasta voit laittaa viestiä tai soittaa meille, autamme mielellämme valitsemaan oikean latausaseman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *